maanantai 21. elokuuta 2017

KEUHKOSYÖPÄ

Keuhkosyöpä syntyy kun keuhkoputken tai keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on yksi maailman yleisimmistä syövistä. Suomessa miesten toiseksi yleisin syöpä ja pääasiassa iäkkäiden tauti.

 Keuhkosyövän ennusteeseen vaikuttavat potilaan ikä, sukupuoli, sairauden levinneisyys, mahdolliset yleisoireet, etäpesäkkeet joita voi olla keskushermostossa,luustossa tai maksassa.

Tutkimukset keuhkosyövän toteamiseksi ovat keuhkorötgenkuva jolla voidaan selvittää kasvaimen koko ja sijainti. Tällä kuvauksella voidaan myös selvittää hengitysteiden tila ja mahdolliset esteet leikkausta ajatellen. Rintakehän ja ylävatsan TT-tutkimuksella ja magneettikuvauksella voidaan selvittää syövän levinneisyys, mahdolliset etäpesäkkeet, kasvutavan määrittely että voidaan valita oikea hoitomuoto. Muita tutkimuksia ovat tähystystutkimukset, kudos-ja solututkimukset sekä spirometria.

Keuhkosyöpä luokitellaan Ei-Pienisoluiseen ja Pienisoluiseen. Ei-pienisoluisessa hoitomuoto on ensisijaisesti leikkaushoito joka on myös tehokkain. Leikkauksen edellytyksenä on potilaan hyvä kunto. Leikkausta ei voida tehdä jos etäpesäkkeitä on jo ehtinyt syntymään. Jos kasvainta ei ole leikkauksella voitu kokonaan poistaa voidaan lisäksi antaa sädehoitoa jotta jäljelle jäänyt kudos tuhoutuisi tai syövästä aiheutuneet oireet helpottuisivat. Solunsalpaajahoitoa voidaan käyttää myös levinneessä tai uusiutuneessa ei-pienisoluisessa keuhkosyövässä hillitsemään sairauden aiheuttamia oireita ja taudin etenemistä. Pienisoluisessa keuhkosyövässä ennuste on huono sillä tauti lähettää jo varhain etäpesäkkeitä keuhkojen ulkopuolelle. Ensisijainen hoitomuoto on solunsalpaajahoito useiden lääkkeiden yhdistelmähoitona. Hoito auttaa aluksi hyvin ,mutta uusiutuu usein myöhemmässä vaiheessa.

Terveysneuvonnassa  tulisi kiinnittää huomiota ruokavalioon ja liikuntaan sekä tupakanpoltto on ehdottomasti lopetettava


Tehnyt Piia ja Sini

Lähde: oppikirja, Sairaanhoito ja Huolenpito.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti