keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Mitä tarkoittaa lapsen etu?

Se on lapsen kannalta paras ratkaisu kussakin tilanteessa.
Lapsen etu ei välttämättä tarkoita sitä, että päätökset ja ratkaisut tehtäisiin aina niin kuin lapsi tai hänen vanhempansa haluaisivat.
Lapsen etua pohdittaessa pitäisi osata ajatella nykyhetkeä pidemmälle. Se, mikä tuntuu juuri nyt hyvältä, ei ehkä olekaan sitä jonkin ajan kuluttua. 
-Lastensuojelussa on kyse sinun hyvinvoinnistasi, turvallisuudestasi ja tulevaisuudestasi. Aikuisten pitää ottaa sinut mukaan, kun eri vaihtoehtoja pohditaan, ja kuunnella sinua. Voit vaikuttaa ratkaisuihin kertomalla, mitä ajattelet. 

LAPSEN PITÄÄ SAADA ELÄÄ NIINKUIN LAPSI, ETTEI TARVI HUOLEHTIA KOKO AJAN.


Milloin lastensuojelua tarvitaan?

Vanhempien vaikeudet, Mielenterveysongelmat, 
Alkoholi ja huumeet, Väkivalta, Omat ongelmat


Kuka päättää lastensuojelusta?


Suurin osa päätöksistä lastensuojelusta on sellaisia, että ne tekevät perhe ja työntekijät yhdessä. Lain mukaan työntekijän pitää aina yrittää tehdä yhteistyötä lapsen ja hänen huoltajiensa kanssa.

Laki määrää, kuka saa päättää mistäkin asiasta.

On asioita, joita lapsen oma sosiaalityöntekijä ei voi päättää. Silloin päätöksen tekee johtava työntekijä.

Joskus lastensuojelussa joudutaan tekemään päätöksiä, joista työntekijät ja lapsi tai huoltaja on eri mieltä. Joitakin asioita sosiaalityöntekijä tai johtava sosiaalityöntekijä voi päättää siitä huolimatta.


Miten lapsi voi vaikuttaa asioihin?


Oikeus osallistua itseä koskevien asioiden käsittelyyn on olemassa aina. Siinä ei ole ikärajaa. Työntekijöiden on kerrottava asiat niin, että lapsi pystyy ne ymmärtämään. Työntekijöiden pitää myös auttaa ja tukea lasta omien ajatusten ja mielipiteiden ilmaisemisessa.

Lain mukaan 12 vuotta täyttäneellä lapsella on lastensuojelussa puhevalta. Puhevalta tarkoittaa sitä, että viranomaisten on otettava hänen mielipiteensä lastensuojelua koskevissa asioissa samalla tavalla huomioon kuin aikuistenkin. 

Jos olet täyttänyt 12 vuotta, voit vastustaa esitettyjä päätöksiä ja vaikuttaa asioiden käsittelyyn. Voit valittaa päätöksistä, jotka ovat mielestäsi virheellisiä. 


Kuka hoitaa lapsen asioita lastensuojelussa?

Lapsen asioita lastensuojelussa hoitavat yleensä lapsen huoltajat yhdessä lastensuojelun työntekijöiden kanssa. Vanhemmat ovat vastuussa lapsestaan ja haluavat, että lapsella olisi hyvä olla. Yleensä vanhemmat ovat myös lapsen huoltajia, ja huoltajan tehtävänä on valvoa, että lasta kohdellaan hyvin ja hän saa tarvitsemaansa apua.

Vaikka vanhemmat ovat eronneet, he voivat silti molemmat edelleen olla lapsen huoltajia. Joskus lapsen huoltajuus määrätään vain toiselle vanhemmalle. Silloin hän huolehtii lapsen asioista yksin. 

 Jos huoltaja ei pysty puolueettomasti valvomaan lapsen edun toteutumista, lapsi voi saada ulkopuolisen edunvalvojan.


Miten päätöksistä voi valittaa?

Lastensuojelulaissa on määritelty, mitkä asiat pitää päättää virallisesti. Silloin laissa myös sanotaan, kuka päätöksen voi tehdä ja voiko siitä valittaa. Kaikki työntekijöiden ratkaisut eivät ole tällaisia virallisia päätöksiä. Silloin niistä ei voi valittaa. 

Jos et ole tyytyväinen lastensuojelun työntekijöiden tai hallinto-oikeuden päätökseen, voit yleensä valittaa niistä. Kun sinulle ja vanhemmillesi kerrotaan tehdystä päätöksestä, työntekijöiden pitää myös kertoa, kenelle ja miten päätöksestä voi valittaa. Nämä tiedot ovat yleensä kirjallisen päätöksen mukana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti