keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Hengityksen seuranta ja hengityksen avustaminen

Mitä lähihoitajana seuraat potilaasi hengityksestä?Miten seuraat hengitystä? Kuvaile ja kerro!Tarkkailen hengitystiheyttä, hengityksen rytmiä, syvyyttä, hengitystapaa, hengitysääniä, hengitysteiden eritteitä ja ihon väriä.

Tarkkailen keskustelemalla potilaan kanssa, Kyselemällä potilaan omia tuntemuksia, onko ahdistusta tai kipua. Voi myös tehdä verikaasuanalyysin PEF-mittauksen pulssioksimetrin avulla.

Lisäksi KERRO:
Kuinka autat potilasta hengitysvaikeuksissa? Rauhoitan potilasta, avustan hänet hyvään asentoon, poistan mahdolliset kiristävät vaatteet, tuuletan huoneen ikkunaa avaamalla. Sairaalassa ollessa voi antaa lisähappea maskilla tai happiviiksillä.


Mikä on happirikastin?  Sähkökäyttöinen laite,  joka valmistaa 21 prosenttista happea sisältävästä huoneilmasta yli 90 prosenttista kuivaa happea. Laitteen lisäksi tarvitaan happiviikset ja 10-15 metriä jatkoletkua, joka helpottaa liikkumista


entä kuinka Lähihoitajana annat happea kotihoidossa? Miten sen teet ja mitä huomioit? Avaamalla huoneen ikkunan tai happirikastimella. Huomioin tarpeeksi pitkän letkun että se helpottaa liikkumista. Kovilla pakkasilla ikkunaa ei voi pitää kauan auki ja taas keväällä kun on paljon siitepölyä ilmassa.


Kuinka ohjaat höyryhengitystä kotona ja mitä siinä pitää huomioida?Miksi sitä tehdään?

 Höyryhengityksen kotona voi järjestää kun lämmittää saunaa niin, menee saunaan ennen kuin se on kovin kuuma, niin ilmaan tulee paljon höyryä. Tai laittaa kuumaa vettä astiaan ja menee istumaan lakanan alle missä vesiastia on, hengittelee sielä pitkin hengenvedoin vesihöyryä, mutta täytyy varoo ettei polta itseään tai jos antaa esim lapselle niin pitää lapsen sylissä ja varoo ettei hän saa vedettyä astiaa päälleen.

Höyryhengitystä tehdään siksi että lima irtoaisi hengitysteistä paremmin ja olisi helpompi hengittää. Lievittää myös kipua ja epämukavaa oloa.


Miten ja miksi pulloon puhaltamista tehdään? kerro kuinka ohjaat asiakasta?

Tyhjään pulloon laitetaan 300-400 ml vettä lisäksi letku tai pilli noin 1 cm paksu, millä potilas ensiksi vetää rauhallisesti neneän kautta ilmaa keuhkoihin ja sitten puhaltaa ilman suunkautta pulloon niin että vesi kuplii. Toistaa tämän 10-15 kertaa peräkkäin, pitää tauon ja yskäisee. Potilas tekee tämän useita kertoja päivässä.
Käytetään keuhkojen laajentamiseen, liman irrottamiseen, hengitysteiden tyhjyyden varmistamiseen esi. ruokailun jälkeen.


1 kommentti:

  1. Ok!Muista että pulloon puhallus on rankaa joten muistettva kuunnella itseään ettei rasitu liikaa ja hoitajan muistettva neuvoa esim. jos rintakipuja tms. tulee niin lopetettava ja levättävä jne.

    VastaaPoista